Un produs Blogger.

La răsărit de Eden

luni, 2 decembrie 2013

Una dintre capodoperele secolului XX, un roman bun, cu intrigă bine cusută, de altfel, după cum a spus și autorul, singura carte pe care a scris-o vreodată. Este vorba de romanul ”La răsărit de Eden” de John Steinbeck, câștigător al premiului Nobel pentru literatură în anul 1962. Cartea reconstruiește povestea biblică a lui Cain și Abel. În cele peste 600 de pagini povestește viața familiei Trask. 

Cu alegeri între bine și rău, cu multe compromisuri, cu momente frumoase și mai puțin, cu intrigi aprinse și un sfârșit oarecum cald, care așează lucrurile. Altfel spus, e un roman ca o viață de om. Complicată, cu multe întâmplări și bune și rele, cu destine în fața cărora nu te poți împotrivi, cu sentimente de tot felul și în final cu o liniște în fața tuturor alegerilor. Acțiunea se întinde din timpul Războiului Civil american până la sfârșitul Primul Război Mondial. Astfel aflăm și ce schimbări au produs aceste evenimente în viața oamenilor. Personajul negativ, poate cel mai negativ personaj al literaturii, care adună tot ce este mai pervers în ea, este Kate, soția lui Charles și mama gemenilor Aron și Caleb. Kate, întruchiparea răului, îl părăsește pe Charles și pe cei doi copii și devine patroana unui bordel. Dintre cei doi fii Caleb pare că a moștenit-o pe mama sa, dar spre deosebire de aceasta, el încearcă să își stăpânească aceste porniri ale răului.
Este o carte care, deși am citit-o greu, sau altfel spus, într-o perioadă mai lungă de timp, nu aș putea să spun că nu m-a prins. Te face să te simți parte din familia Trask. Scriitorul e sincer și rareori nu îți dezvăluie tot. Este o carte despre viața de familie, nu întotdeauna în fața celor mai frumoase evenimente și alegeri. Nu are cum să nu îți placă și dacă nu te lași intimidat de numărul mare de pagini, te apuci de citit, nu renunți până nu dai gata pagină cu pagină pentru a afla destinul personajelor.


”Valea Salinas este situată în California de Nord. E o vale lungă și îngustă între două șiruri de munți, iar râul Salinas șerpuiește în meandre prin mijlocul ei, până se varsă în cele din urmă în golful Monterey” ... și de aici te las pe tine să descoperi povestea de la răsărit de Eden. 

Niciun comentariu:

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite