Un produs Blogger.

Arta e un lux sau luxul o artă?

sâmbătă, 23 martie 2013


O întrebare interesantă care îți dă de gândit. Ai spune repede, da, e un lux. Apoi, imediat apare îndoiala și ai găsi câteva argumente și că luxul e o artă. La întrebarea asta trebuie să te uiți ca la un tablou. Te dai un pic mai în spate și privești.


Arta e expresia frumosului, în pictură, în sculptură, în arhitectură, în scris. De câte ori vezi ceva peste care parca s-a așezat sublimul, spui, ”da, asta e artă”. Dar în artă, nu toți sunt și artiști. Cineva spunea că în artă sunt câteva nume și etc.

Spui uneori că și urâtul e artă. Am auzit deseori de arta urâtului. Urâtul atât de bine explorat, la rang de artă.

Emil Șimăndan spune că ”Arta fără bani nu are cum să pășească înainte”. De asta poate arta e un lux. De privit e pentru toată lumea. De asta sunt Muzee de Artă, expoziții, vernisaje, Galerii de Artă. Dar dacă o vrei acasă e lux. Numai dacă ne gândim la toți colecționarii de artă, sunt nume pe care le găsim în topurile miliardarilor din Forbes.

De exemplu familia Arnault, foarte cunoscută în rândul colecționarilor de artă se află în topul celor mai bogați locuitori ai planetei.
Leon Black, un alt milionar cu o avere estimată la 3,4 miliarde de dolari, este un cunoscut colecținar de artă, interesat de operele artiștilor impresioniști.
Edithe și Eli Broad, alți doi milioanari pasionați de artă, cu o avere de 6,3 miliarde de dolari. Pentru toți iubitorii de artă ei au înființat și fundația Broad Art Foundation.
Un alt exemplu, care să susțină că arta e lux, este grecul Dimtri Mavromatis, care a plătit în 2011, 28 de milioane de dolari pentru un tabloul semnat de Picasso, Portretul Dorei Maar.

Arta e luxul, pe care și-l permit puțini, dar de aici și importanța ei. Dacă ar fi pentru oricine, nu cred că ar mai fi artă. Câtă profunzime ar mai avea dacă toți ”ne-am mânji” cu ea?

Despre partea a doua a întrebării, dacă luxul e artă, dau din cap afirmativ, argumentând că și el trebuie purtat și folosit cu eleganță și rafinament. Restul e opulență.

Despre luxul ca o artă ne vorbește în România și Elegantine. Dacă arta e lux, luxul ca artă poate fi experimentat din când în când și de cei care nu sunt în topurile Forbes. 

Articol scris pentru Spring SuperBlog

Niciun comentariu:

 

O Campanie Salvati Copiii

Campanie ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Cele mai citite